Overspaern Makelaardij
Overspaern Makelaardij

Het energielabel heeft in 2024 invloed op de maximale hypotheek!

Het energielabel heeft in 2024 invloed op de maximale hypotheek!

Dit jaar is het energielabel van een woning bepalend voor de hoogte van de maximale hypotheek die huishoudens kunnen krijgen. Dit advies betekent een belangrijke verschuiving in de hypotheeknormen, waarbij de focus ligt op het stimuleren van energiezuinige investeringen en het verlagen van de energierekening voor huiseigenaren.

Hogere maximale hypotheek bij duurzame woning!

De kern van deze nieuwe normen is dat huishoudens die investeren in energiezuinige woningen kunnen profiteren van extra hypotheekruimte. Dit bedrag kan oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een huis met gegarandeerd geen energiekosten.

Eigenaren van energiezuinige woningen kunnen dankzij de lagere energierekeningen meer geld reserveren voor de hypotheekaflossingen. Hierdoor ontstaat er een win-winsituatie: niet alleen worden duurzame investeringen gestimuleerd, maar huiseigenaren kunnen ook hun financiële draagkracht vergroten.

Extra verduurzaming

Het Nibud-advies biedt ook mogelijkheden voor huishoudens om extra te lenen voor het verduurzamen van hun woningen. Dit bedrag is gedifferentieerd naar energielabel, waarbij huiseigenaren van EFG-woningen tot €20.000 extra kunnen lenen. Deze maatregel moedigt niet alleen de overgang naar energiezuinigere huizen aan, maar zorgt er ook voor dat de maandelijkse lasten van de hypotheek niet significant toenemen.

De lonen stijgen

Naast duurzaamheid speelt ook financiële stabiliteit een rol in het Nibud-advies. Veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen kunnen de maximale hypotheekcapaciteit beïnvloeden. Het advies benadrukt echter het belang van bewust lenen.

Studieschuld minder invloed bij extra aflossing

Tot slot wordt in het advies ook de aanpak van studieschulden aangepakt. In plaats van de oorspronkelijke studieschuld, worden de maandelijkse lasten van de schuld bekeken bij het vaststellen van de leencapaciteit. Deze benadering biedt ruimte voor huishoudens om meer te lenen als ze in staat zijn extra af te lossen op hun studieschuld.

Overspaern staat voor u klaar

Bekijk deze buurten!

Vrijblijvend gesprek voor aankopen huis?