Overspaern Makelaardij
Overspaern Makelaardij

Veranderingen in de overdrachtsbelasting per 2024

Veranderingen in de overdrachtsbelasting per 2024

De woningmarkt heeft de afgelopen jaren vaak in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Met name voor starters leek het vinden van een betaalbare woning een steeds grotere uitdaging te worden. Echter, goed nieuws staat voor de deur: vanaf 2024 wordt de overdrachtsbelasting voor starters vrijgesteld tot een hogere koopsom. Deze maatregel is bedoeld om jonge huizenkopers te ondersteunen bij het betreden van de vastgoedmarkt. In dit blog lees je welke veranderingen omtrent de overdrachtsbelasting in 2024 worden doorgevoerd.

Wat is een overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt wanneer je een huis koopt van iemand anders. Deze belasting wordt dus niet betaald bij een nieuwbouwwoning. De overdrachtsbelasting verschilt op basis van de functie van de woning. De belasting van een winkelpand, kantoor, fabriek of van een woning die wordt verhuurd, ligt namelijk een stuk hoger dan de overdrachtsbelasting van een woning waar de kopers zelf langdurig in gaan wonen. De overheid wil namelijk de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting voor een winkelpand, kantoor, fabriek en van een woning die gaat worden verhuurd 8%, terwijl deze belasting voor kopers die langdurig in hun eigen woning gaan wonen, maar 2% is.

Voordelen voor starters

Omdat de overheid starters wil stimuleren om een woning te kopen, krijgen zij een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Hiervoor moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je tussen de 18 en 35 jaar zijn op het moment van de overdracht en moet het de eerste woning zijn die je koopt. Daarnaast moet je zelf voor langere tijd in de woning wonen en mag de koopsom maximaal €440.000 bedragen.

Veranderingen vanaf 2024

Vanaf 2024 veranderen er een aantal aspecten met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Zo gaat de overdrachtsbelasting voor een winkelpand, kantoor, fabriek en voor een woning die verhuurd gaat worden van 8% naar 10,4%. Door deze verandering krijgen starters en doorstromers een betere positie op de woningmarkt tegenover beleggers.

Daarnaast verandert er per 1 januari 2024 ook iets aan de vrijstelling voor starters. Op dit moment mag de koopsom van een woning niet hoger zijn dan €440.000 als zij in aanmerking willen komen voor deze vrijstelling. Vanaf 2024 wordt dit bedrag verhoogt naar €510.000. Het is belangrijk dat dit bedrag meebeweegt met de wisselingen in de woningmarkt. Hierdoor krijgen meer starters de kans om gebruik te maken van de vrijstelling voor hun eerste woning.

Overspaern staat voor u klaar

Bekijk deze buurten!

Vrijblijvend gesprek voor aankopen huis?