Overspaern Makelaardij
Overspaern Makelaardij

Deze veranderingen gaan in op 1 januari 2024

Deze veranderingen gaan in op 1 januari 2024

Per 1 januari van een nieuw jaar veranderen er altijd een aantal regels in de woningmarkt. Er zal het een en ander veranderen rondom de NHG-grens en de overdrachtsbelasting. In dit blog zetten wij deze veranderingen op een rijtje!

 

Het afgelopen jaar is de gemiddelde huizenprijzen gedaald, maar toch wordt de NHG-grens in 2024 stijgen. De NHG-grens wordt bepaald op basis van gemiddelde huizenprijzen over een langere periode dan slechts het afgelopen jaar. Gedurende 2021 en een groot deel van 2022 zagen we een opmerkelijke toename van woningen die boven deze grens vielen vanwege de snelle stijging van de gemiddelde huizenprijzen. Echter, de latere daling van de huizenprijzen heeft ervoor gezorgd dat de NHG-grens zich momenteel dicht bij het niveau van de maandelijkse gemiddelde huizenprijzen bevindt die door het Kadaster zijn gepubliceerd.

 

De NHG-grens voor 2024 werd geschat op zo’n €440.000. Dit zou al een stijging zijn van €35.000 ten opzichte van de grens van 2023 (€405.000). De NHG-grens is inmiddels bekend gemaakt voor 2024 en deze neemt toe tot € 435.000. Voor mensen die hun woning graag willen verduurzamen is er extra leenruimte beschikbaar. Hierdoor kan de NHG-grens van sommige huishoudens in 2024 stijgen naar wel €461.100.

Deze stijging opent de deuren voor een groter aantal mensen om een woning te financieren met de bescherming van de NHG. NHG fungeert als een veiligheidsnet voor huiseigenaren die te maken krijgen met financiële moeilijkheden, gedwongen verkoop of restschulden. Echter, om gebruik te kunnen maken van NHG moet de woning binnen de NHG-grens vallen. Momenteel heeft meer dan 40% van alle gekochte woningen in Nederland een hypotheek met NHG. Elk jaar worden zowel de borgtochtprovisie (de eenmalige vergoeding voor een hypotheek met NHG) als de NHG-grens opnieuw vastgesteld volgens een specifieke methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. Deze aanpak zorgt voor stabiliteit op de woningmarkt en tegelijkertijd zorgt het dat mensen toegang behouden tot een hypotheek met NHG. Deze borgtochtprovisie blijft in 2024 op 0,6% staan. Dit percentage verandert dus niet in vergelijking met 2023.

 

Naast de veranderingen rondom de NHG grens verandert er in 2024 ook het een en ander met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Normaliter bedraagt deze belasting 2% voor mensen die een woning kopen. Starters krijgen hiervoor een uitzondering wanneer zij aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten zij tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, dit moet de eerste woning zijn die zij kopen én de koopsom van de woning mag momenteel niet meer dan €440.000 bedragen. De verandering die vanaf 2024 plaatsvindt is dat het bedrag van de koopsom wordt verhoogd van €440.000 naar €510.000. Door deze verandering krijgen meer starters de kans om gebruik te maken van de vrijstelling voor hun eerste woning en krijgen starters en doorstromers een betere positie op de woningmarkt tegenover beleggers.

Overspaern staat voor u klaar

Bekijk deze buurten!

Vrijblijvend gesprek voor aankopen huis?