6 tips voor het kopen van een huis!

6 tips voor het kopen van een huis!

Bij het kopen van een droomwoning komt veel kijken en veel woningzoekers weten niet waar ze moeten beginnen. Vandaar dat wij in dit blog 6 tips geven voor het kopen van een huis.

Tip 1: Maak vooraf een wensenlijstje!

Voordat je op zoek gaat, is het belangrijk om een wensenlijstje te maken. Denk hierbij onder andere na over de minimale ruimte die je nodig hebt, de buurt waar je wil wonen en aan welke eisen de kamers moeten voldoen. Op deze manier kun je gerichter zoeken en dit scheelt een hoop tijd.

Tip 2: Bepaal wat financieel mogelijk is!

Het is verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Op deze manier weet je precies welk bedrag je kunt lenen. Hierdoor kun je het budget bepalen en de huizen boven dit budget wegfilteren. Houd hierbij wel in gedachte dat de vraagprijs niet de verkoopprijs is. Er kan in sommige gevallen onderhandelt worden, zodat een woning wel binnen jouw financiële mogelijkheden gaat vallen.

Tip 3: Verken de buurt!

Bij tip 1 heb je een wensenlijstje gemaakt. Hierbij heb je besloten in welke buurt/ wijk je het liefst wil wonen. Het is verstandig om meerdere keren om verschillende tijdstippen door deze buurt te rijden/lopen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bekijken hoe druk het is in het weekend en of de buurt geschikt is voor kinderen. Verder kun je op deze manier goed inbeelden of je jezelf hier ziet wonen.

Extra tip: vraag informatie over de buurt aan een bewoner. Dit is de eerlijkste mening die je kunt krijgen en dit levert waardevolle inzichten op.

Tip 4: Bezichtig meerdere woningen!

Het kopen van een woning is een bijzonder moment. Vandaar dat je geen overhaaste beslissingen moet nemen. Bezichtig daarom altijd meerdere huizen voordat je overgaat tot aankoop. Op deze manier kun je verschillende prijsklassen en type woningen met elkaar vergelijken. Dit zorgt uiteindelijk voor een wel overwogen keuze en het beste resultaat.

Tip 5: Vraag naar de biedingsprocedure/ verkoopprocedure!

Het is verstandig om te informeren naar de biedingsprocedure/ verkoopprocedure. Er kunnen namelijk voor de verkoop van een woning verschillende biedingsprocedures gelden. Iedere procedure heeft specifieke voorwaarden en daarom is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Een voorbeeld van een biedingsprocedure is de openbare inschrijving. Hierbij krijgen alle geïnteresseerde kopers de kans om tegelijk hun bod uit te brengen.

Tip 6: Schakel een aankoopmakelaar in!

Tegenwoordig is het een flinke uitdaging om een woning te vinden die aan al je wensen voldoet. Vandaar dat veel woningzoekers kiezen voor een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van de juiste woning. Daarnaast onderhandelt de aankoopmakelaar over de koopprijs zodat je nooit teveel betaald. Kortom: een aankoopmakelaar kan een waardevolle investering zijn.

Overspaern staat voor u klaar

Vrijblijvend gesprek voor aankopen huis?