Overspaern Makelaardij
Overspaern Makelaardij

5 tips voor de taxatie van je woning!

5 tips voor de taxatie van je woning!

Er zijn verschillende situaties waarin je een huis of appartement moet laten taxeren. Hierbij kijkt de onafhankelijke taxateur naar het woningtype, de staat, de grootte en de ligging van de woning. Op basis van deze gegevens stelt de taxateur een rapport op met de geschatte verkoopwaarde. In dit blog geven we 5 tips voor de taxatie van je woning!

Tip 1: Check of de taxateur een certificering heeft!

Er bestaan twee erkende registers voor taxateurs. Dit zijn SCVM en VastgoedCert. In sommige gevallen is het een eis van de geldverstrekker dat de taxateur is gevalideerd door het NWWI.

Tip 2: Bepaal vooraf het doel van de taxatie!

Zodra je een woning laat taxeren voor een financiering, is het belangrijk om vooraf de eisen van het taxatierapport na te vragen bij de geldverstrekker. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan.

Tip 3: Betaal niet teveel!

De kosten van een taxatie worden veelal via vergoedingsmodellen geregeld. Dit betekent dat de taxateur een percentage van de getaxeerde waarde krijgt. Je kunt ook een vast tarief afspreken. Bekijk daarom welke vorm voor jou het gunstigste is.

Tip 4: Vraag hoe de grootte is gemeten!

Het is voor een NVM-makelaar verplicht om één soort meetmethode te gebruiken bij het bepalen van het aantal vierkante meters. Dit is de NEN 2580 meettechniek. Dit betekent dat het niet mogelijk is om op een ander aantal vierkante meters uit te komen.

Tip 5: Informeer de taxateur met de juiste gegevens!

Verzamel alle benodigde gegevens voordat je langs gaat bij een taxateur. Voorbeelden hiervan zijn: het eigendomsbewijs, een kopie van de WOZ waarde en alle jaartallen van de verbeteringen die zijn aangebracht aan de woning.

Overspaern staat voor u klaar

Bekijk deze buurten!

Vrijblijvend gesprek voor aankopen huis?